måndag 30 september 2013

Happy halloween-kort!

Idag blir det en favoritstämpel i repris! Har tidigare använts inte mindre än fyra gånger under fyra år, från 2008 och framåt. Återvinning på hög nivå! ;0)
 
 Nedan ser ni korten jag gjort:
 
2011...
 
...2010...
 


...2009... (gräslig retusch)

...och 2008!
 
Nedan kommer det senaste kortet i gänget! Lite kul att alla går i olika färgskalor, helt omedvetet. Denna gång i grönt:

 
 
 
 
 
 
 

Just nu är jag inne i en produktiv och energirik period! Fixade hela hemmet höstfint i lördags, pysslade kort & bokmärken igår & idag har jag sytt, sytt, sytt. Ett lapptäcke klart till en väninna, gardin till sovrummet klart, börjat på Nellies lapptäcke & lagat lite kläder för hand. Imorgon blir det nog mer pysslande eller bakning. Tror allt att v.24 verkar vara veckan då boandet kom igång, var likadant när jag väntade Nellie?! Känner mig som årets husmor 2013 :0)

söndag 22 september 2013

Första julklappen inhandlad & baby inköpslista!

Jag vill börja med att varna för att detta inlägg fortsätter i barn- och babyinriktningen, idag med en inköpslista bl  så mycket shopping & bilder alltså!
 
Till Nellie har jag köpt första julklappen. Hon börjar bli stor och när man hör vad de pysslar med på förskolan förstår man hur stor hon börjar bli. Inte för att hon SKA lära sig än, men för att hon börjat bli nyfiken på siffror, bokstäver & klockan har jag beställt ljuvliga pedagogiska böcker med illustrationer av Ingela P Arrhenius. Pris 39 kr/st, vilket känns alldeles lagom som mjukstart i julklappslistan. Nedan ser ni en av dem
 
 
 
Till "lillan" ser inköpslistan lite annorlunda ut. Jag har rensat bland kläderna stl 56-68 & kompletterat med lite nytt, 15-talet plagg varav 95% begagnat från Tradera. Bl a från KappAhls serie Newbie samt några jumpsuits från Molo, Geggamoja, POP & Småfolk. Nu återstår mest bassaker. Nedan kommer en del av det som jag skulle vilja komplettera med! :)
 

Det blir för dyrt att byta ut madrassen i spjälsängen men en ekologisk bäddmadrass från Grön interiör blir det. Hölje i ekologisk bomull, stoppad med ekologisk lammull. På det viset slipper man direktkontakt med den syntetiska madrassen. Priset är ganska humant, ca 800 kr. Till Nellie ska vi önska oss ett likadant till hennes säng i julklapp/födelsedagspresent.
 
Ekologiskt bäddset från Sebra till spjälsängen. Har önskat mig ett i normalstorlek till storasyster med! :) Skulle kunna tänka mig mer från Sebra, men allt är inte ekologiskt så får kolla ordentligt.
 

En gallerfilt i ekologisk bomull, från Åhléns.
 
Ett eller två ekologiska gosedjur till lillasyster och ett i julklapp till storasyster.
 

 
Ekologisk speldosa från Franck & Fischer!
 
Nappflaskor i rostfritt stål eller glas kommer vi använda denna gången.
 
En skallra i ekologisk bomull.
 
Snacks förvaringsburk i rostfritt.
 
Snuttefilt, ekologisk, utan flamskyddsmedel.
 
Ekologisk haklapp från Franck & Fischer.
 

 
Obehandlad skallra från FSC-märkt skog.
Bitring i naturgummi
 
Napp i naturgummi (eventuellt, det finns både fördelar och nackdelar med dessa, precis som med vanliga plast & silikonnappar. Helst skulle man vilja skippa napp..?
 
Barnvagnshänge Franck & Fischer
 
Virkad uggla av ekologiskt bambugarn
Barnvagnshänge i ekologiskt garn
 

Samtliga bilder och produkter finns hos Ekolkul, Rekolek, Kokobello & Ekotrollet samt Grön interiör, om ni gillade något.

Nu är det dags för lite söndagslunch här, har städat huset & tänkte tillbringa eftermiddagen i soffan med fotboll i bakgrunden. Och kanske inviga brasan och sy lite på lapptäcket. Söndagar är mysiga! :)

söndag 15 september 2013

Lite söndagsmys & höstkänslor!

Hösten nalkas och jag njuter. Dags för tända ljus, kaminen, läsa böcker & ta härligt uppfriskande skogspromenader! Se hur alla löven gulnar & naturen börjar förbereda sig för vila. Äta soppor & mustiga grytor, Sverige är fantastiskt med sina årstider! I förrgår plockade jag en hel skål med björnbär från trädgården, gott kvällsmums vill jag lova!
 
Har börjar fundera på hur jag vill ha vardagsrummet i höst, ifjol såg det ut så här:
 
I lila, vitt och metall, köpte ganska mycket små detaljer i lila för en billig peng på Rusta, Jysk, Ikea osv. Vill inte lägga för stora summor på saker som jag har en kort säsong.
 
Skål för ljusen

 

Gardinerna har hängt med länge, sydda med tyg från Panduro och passar till de flesta stilar/färger.

 
Kudde från Rusta

 
Denna byrån har vi inte kvar i vardagsrummet, här står TV:n så i år blir det inget här!

I år vill jag mer gå åt det ruffiga industriella hållet, vi får se vad jag orkar & vill lägga pengar på, just nu har babysaker full fokus!

Idag vankas det kalas för fina pappa & maken så ska nu baka Kardemummakaka efter frukosten. Lite dammsugning ska väl också hinnas med, men annars är det en riktig regnig myssöndag i sakta mak!

I hobbyhörnan sys det lapptäcken för fullt, två till väninnor som väntar barn, ett till Nellie & ett till "lillan", ambitiös nivå eller vad säger ni?!

Ha en härlig söndag på er!

tisdag 10 september 2013

Höstmode för gravida?!

Min älskade mage med finaste bebisen inuti har stött på ett bekant problem! Nämligen önskan om fina, prisvärda mammakläder!
 
Nu när hösten är på intågande älskar jag (i vanliga fall) att gotta ner mig i höstmodet, planera lite inköp & njuta av alla härliga färger/material som kommer. Så är dock inte fallet när man är gravid. Man konstaterar snabbt att:
 
1. Fysiska affärer med mammakläder är mer utrotningshotade än tigrar. Det finns en. H&M.
 
2. Om man vill prova kläderna handlar man därför på H&M, men man får frångå sin vanliga, kvinnliga, kurviga, färgglada smak. För när man är gravid ska man plötsligt bara gilla svart, marinblått & grått. Ränder. Fula tunikor. Och smala jeans i stl 38.
 
3. Alternativet heter internet och visst finns det då ett bättre utbud. Jag gillar kvinnliga klänningar. De finns. Men hur är priserna? Allt från 299 kr till 1500 kr. Delar man upp 1500 kr på 20 veckor (ungefär den tiden jag behöver mammaklänningar) är det en tia om dagen. Per klänning.
 
4. Passar alla gravidklänningar alla gravida? Nä. Så man kan tvingas returnera en hel del.
 
5. Min lösning? Lite som ett bröllop faktiskt "something borrowed, something old, something new". Lånar en del av två kompisar, köper en del begagnat på Tradera (jag fick tre klänningar för samma pris som en ny på H&M), stretchar en del av mina vanliga plagg & försöker handla så lite nytt som möjligt. Sunkar i myskläder. Tur jag ska vara hemma & slipper ha "kontorskläder" ;0)
 
 
 
Boob design 850 kr, gravid- & amningsklänning.
 

Ellos 279 kr

 
Ellos 399 kr

 

En av H&M:s fyra klänningar att välja på varav hälften dessutom är exklusiva för postorder.

 
Asos.com 1300 kr

 
Jollyroom 329 kr

 

Sobea yoga/mysbyxor 699 kr

Jag hoppas folk förstår att det till viss del är ironiskt skrivet även om jag, på riktigt, har svårt att förstå att gravidkläder är så sällsynta. Ett par prisvärda plagg hos Lindex eller Kapp-Ahl hade väl inte skadat?

tisdag 3 september 2013

Veckorna tickar på & kemikalierensning pågår!

Först vill jag bara varna för att detta är ett inlägg med mycket babyinriktning, jag är i en bubbla av planering & strukturering just nu.
 
Dagar och veckor rusar förbi, man hinner inte riktigt med. Jag kan inte fatta att jag redan är i vecka 21, halvvägs. Nellie går på dagis, vi hittar på saker & däremellan försöker jag fixa små ärenden & vila. Sen kommer Niklas hem & kvällsruljangsen är igång. När Nellie lagt sig är det tre timmars lugn innan man ska sova. Och så rullar det på!
 
Men över till kemikalierensningen för nu har vi dragit fram ALLT Nellie hade, babykläder, leksaker, täcken mm. Vad kan jag behålla, vad ska vi sälja/skänka? Vad är riktigt illa, vad är ekologiskt?
 
Babykläder - här är ju allt använt & tvättat, så inget sorteras ut p g a ekologitänket. Däremot finns det kläder vi inte vill återanvända. Så jag har sorterat i stl 56-68, därefter varit på barnloppisar & köpt en del på Tradera, så nu är det bara små paranteser kvar att inskaffa. Vågar knappt viska det, men jag har fokuserat på set, en body + en byxa och sorterat dem därefter. Sa ju att det var strukturerat! ;0)
 
Leksaker - att ha en strikt ekologisk, ej plastig inriktning, är nog helt omöjligt. Nellie älskade ju inte de virkade skallrorna allra mest, det var ju plastsakerna som blinkade, lät & skramlade som gick hem. Så vi behåller ett par av de prylarna. Och kompletterar med något nytt i ekologiskt. Brio får också bo kvar, liksom pussel & böcker.
 
Gosedjur/snuttefiltar - ekologiska gosedjur har vi ett, sedan är allt polyester... Där kommer tokrensas. Och köpas en eller två nya djur, de är ju så dyra. Snuttefilt, ja, Nellie ville aldrig ha någon (förrän hon var 3!) så vi får se om vi köper någon.
 
Täcken, kuddar & påslakan - där visade det sig att jag köpt i princip allt ekologiskt, från bästa Minimundus! Super! Så förutom ett underbart ekologiskt påslakanset från Sebra kommer vi inte köpa något nytt. Filtar däremot... Massa polyester hade vi, så jag ska investera i en rosa ekologisk gallerfilt från Åhlens & det får räcka.
 
Madrasser- hm, bara polyesterskit har vi haft... Grön interiörs barnmadrasser ligger bra till, men priset avskräcker, vi får se.
 
Nappar & nappflaskor - här hade vi bara plast till Nellie (skäms). Nu har ju ändå allt slitits rejält så här kommer vi köpa ett par få saker, nappflaskor i glas eller rostfritt stål, nappar, hm kanske i naturgummi (men de är så fula...)
 
Bitringar/badleksaker - kommer köpas nytt i naturgummi.
 
Vill ni läsa mer kommer jag lägga ut ett fördjupat inlägg på Kemikaliekollen! Annars får ni njuta av korten nedan & ha en härlig vecka! ;0)
 
 








Och så måste jag lägga in en liten "värdelöst vetande" som jag tyckte var intressant! En gravid kvinna går upp 10-12 kg i kroppsförändringar som inte har med kosten att göra:
 
Bebis ca 3 - 5 kg
Moderkaka 500 g -1 kg
Livmoder 1 kg (väger 50 g innan graviditet, ökar alltså 20 ggr!)
Fostervatten 1 kg
Ökad blod- & vätskemängd 2,5 kg
Ökad bröstvävnad 1-2 kg
Ökat fettlager 2 kg
 
Visst är det coolt? Visste ni också att hjärtat flyttar sig en bit utåt för att livmodern ska få plats? Tala om att kroppen är en finurlig uppfinning! ;0)